Anja Schornagel-Kempers - Praktijk voor Acupunctuur, Shiatsu en Guasha

 

Focussen

Focussen is een proces waarbij je uitnodigend en aandachtig luistert naar lijfelijke gewaarwordingen. Het lichaam slaat kleine en grote gebeurtenissen uit ons dagelijks leven op in de vorm van een "gevoel" of een "iets". Dit "gevoel" of dit "iets" gaat zich nestelen in de keel, borst of buikholte. Het kan een duidelijk "gevoel" of "iets" zijn maar het kan ook vaag en onbestemd zijn. Door hier zonder oordeel en aandachtig naar te luisteren wijst je lichaam je naar een soort innerlijk weten. Naar een weten dat je laat zien waar dat "gevoel" of dat "iets" mee te maken heeft in jouw leven.

Je beleeft deze herinnering of emotie niet opnieuw! Wel sta je erbij stil in het focusproces, terwijl je het vriendelijk en respectvol ruimte geeft zonder dat het opgelost hoeft te worden. Doordat het "gevoel" of dat "iets" aandacht en erkenning krijgt, ontvouwt zich een verhaal over dat "iets". Het diepe inzicht dat het gevolg hiervan is lost blokkades op, geeft ontspanning en bevordert het welzijn. 

Focussen is ontwikkeld door E.T. Gentlin, een Oostenrijkse filosoof, psycholoog en psychotherapeut. In Chicago heeft hij in de zestiger jaren van de vorige eeuw veel onderzoek gedaan naar aanleiding van de vraag "Waarom worden sommige patiënten beter in psychotherapie en anderen niet?". De succesvolle patiënten bleken vanuit hun innerlijk, een in het lichaam gevoelde beleving te spreken. Gentlin werkte dit proces uit in een stappenplan dat hij Focussen ging noemen. Focussen wordt nu over de hele wereld verspreid gebruikt. 

Focussen is niet moeilijk en kan door iedereen geleerd worden. Focussen kan heel goed uitgeoefend worden in combinatie met Shiatsu en Acupunctuur. Focussen kan het resultaat van Shiatsu en Acupunctuur verbeteren. Focussen is op de persoon gericht en beïnvloedt de mens in zijn totaliteit en is dus holistisch. Focussen kan echter ook als een op zichzelf staande therapie gebruikt worden. 

  

 

focussen1

de weg van het luisteren