Anja Schornagel-Kempers - Praktijk voor Acupunctuur, Shiatsu en Guasha

 

Nieuws

Acupunctuur versus supplementen bij fibromyalgie 

natuurlijke effecten van acupunctuur met die van een voedingssupplement met zevenvoudige bij fibromyalgiepatiënten. Beide behandelingen konden na drie maanden de pijnscore doen verminderen. Patiënten die met behandeling werden behandeld, geen problemen ondervonden, minder pijn drie na stopzetting van de behandeling, in de supplementgroep was dat niet het geval.

Acupunctuur had ook significante invloed op de Fibromyalgia Impact Score (FIQ-R) en de Fibromyalgia Severity Scale (FSS), het voedingssupplement niet. Acupunctuur heeft betere troeven dan het voedingssupplement volgens deze studie, die 60 vrouwelijke fibromyalgiepatiënten telde.

Werking acupunctuur bij de ziekte van Parkinson 

Bij de ziekte van Parkinson degenereren zenuwcellen langzaam. Deze neurodegeneratie wordt veroorzaakt door de stapeling van eiwit alfa-synucleine in de substantia nigra. De substantia nigra is een groep neuronen die een rol spelen bij het opstarten van een actieve beweging. Uit recent dieronderzoek is gebleken dat acupunctuur deze pathologische stapeling van alfa-synucleine vertraagt, waardoor de neurologische schade wordt geremd.De symptomen van parkinson komen langzaam op en worden de ziekte vordert ernstiger. In de beginfase van de gevolgen van de ziekte, traagheid in beweging en moeite met lopen. Daarnaast kunnen ook gedrags- en problemen voorkomen. In latere stadia is er een verhoogde kans op dementie. Ruim een ​​derde van de parkinson patiënten aan depressie.

De werking van acupunctuur bij de ziekte van Parkinson komt op meerdere manieren tot stand. Acupunctuur remt niet alleen de stapeling van alfa-synucleine, maar zorgt ook voor een betere overleving van dopaminerge neuronen, zo blijkt uit eerder dierproefonderzoek. Bij parkinson ontstaat een tekort aan dopamine onder meer door de schade aan de substantie nigra. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat met acupunctuur de verschillende symptomen van parkinson kunnen worden gebruikt. De behandeling kan positieve effecten hebben bij stijfheid van spieren, bewegingsmoeilijkheden, pijnen, effecten bij lichamelijke klachten, zo meldt de Parkinson Vereniging Nederland.

Lavendelolie dempende pijn

Lavandula angustifolia etherische olie (LaEO) wordt op grote schaal voor verschillende aandoeningen gebruikt in de aromatherapie. De olie heeft pijnstillende en ontstekingremmende eigenschappen. De etherische olie bevat 65 verschillende stoffen, waarvan linalool en linalylacetaat de belangrijkste zijn.

Uit recent Braziliaans onderzoek is gebleken dat de pijnstillende werking van lavendel tot stand komt via de beinvloeding van perifere en centrale opioide- en cannabinoide 2-receptoren. Opiaatreceptoren spelen een belangrijke rol in de pijn. De opiaatreceptor gaat een binding aan met bijvoorbeeld medicijnen op basis van opioidepeptiden van opiaten. De lichaamseigen stoffen die binden met deze receptoren zijn dynorfines, enkefalines, endorfines, endomorfines en nociceptine. Ze komen vooral voor in de hersenen en worden ook aangetroffen in het ruggenmerg en het spijsverteringskanaal. In de hersenen worden de hoogste concentraties in het limbisch systeem, de thalamus en de gebieden die betrokken zijn bij het functioneren van organen.Op basis van deze volgende van de huidige studie blijkt dat inademing van LaEO effectief is bij de behandeling van chronische pijn.

 

Acupunctuur en acupressuur kunnen pijn bij kanker verminderen 

Pijnbestrijding bij mensen met kanker vooral via opioiden, maar zijn acupunctuur en acupressuur niet betere, willen lichaamsvriendelijker alternatieven? Wetenschappers zochten dat uit via een systematische review en meta-analyse. Deze methoden kunnen helpen en ten minste de noodzaak van risicovolle pijnmedicatie kunnen verminderen.

 

 

Zeven medische databases, drie Engelstalig en vier Chineestalig, werden vanaf het begin tot en met maart 2019 doorzocht op RCT waarin de samenwerking werd gespeeld tussen acupunctuur en acupressuur (hierna te noemen: acupunctuur) met pijn. De primaire uitkomstmaat was de pijnintensiteit, zoals gemeten door een viertal erkende meetinstrumenten. In de systematische review werden 17 RCTis geincludeerd met 1111 patënten, vooral uitgevoerd in China (7) en de Verenigde Staten (6) en landen een in Australië, Brazilië, Frankrijk en Zuid-Korea. De meta-analyse omvatte 14 RCT is met 920 patiënten. Eerdere systematische reviews/meta-analyses waren gebaseerd op niet-geblindeerde studies. De auteurs achten de meerwaarde van hun onderzoek er onder andere in gelegen dat ook twee RCT's van hoge kwaliteit uit 2018 konden worden meegenomen. In totaal beoordeelde zij zeven RCTs als van hoge kwaliteit, omdat een behandeling gemaakt is tussen acupunctuur en een sham. Dat laatste worden op schijn-acupunctuur, waarbij naalden niet op acupunctuurpunten worden geplaatst of niet door huid worden geprikt. Het kan als een placebo worden beschouwd.

Uit deze laatstgenoemde categorie bleek dat een reductie van pijnbehandeling plaatsvond, in een berekening met de placebo. Daarnaast kon een deel van deze beste RCT worden afgeleid van de pijn die minder werd genomen dat de dosis opioiden kon worden verlaagd. De auteurs merken wel op dat door de heterogeniteit van de studies het bewijs aan de matige kant was. Maar wat effectief werd, kan niet worden tot slechts een placebo-effect. Er waren weinig ongewenste neveneffecten te melden.