Anja Schornagel-Kempers - Praktijk voor Acupunctuur, Shiatsu en Guasha

Aromatherapie

Hoe werkt Aromatherapie

Aromatherapie is het therapeutisch toepassen van etherische oliën. Hierbij is herstel en ondersteuning van de fysieke, emotionele en spirituele balans het doel. Een etherische olie, ook wel essentiële olie genoemd, is een 100% natuurlijke olie, vluchtig en met een specifieke geurpersoonlijkheid. Zij bevat in geconcentreerde vorm de levenskracht van de plant waaruit ze is verkregen. Iedere etherische olie heeft een specifieke samenstelling van moleculen die in de plant is ontstaan door stofwisselingsprocessen. De moleculen brengen processen in de plant op gang waardoor ze onder andere wordt beschermd tegen bacteriën, schimmels en virussen. De moleculen zorgen voor de groei en ontwikkeling van de plant en helpen haar te herstellen na beschadiging. De etherische olie is als het ware de ziel van de plant, zij bevat de essentiële informatie van de plant. In de aromatherapie maken we gebruik van zowel de geur als de genezende stoffen van de etherische olie, deze zijn ook bij de mens werkzaam.

De geur

Etherische oliën  hebben allen een eigen geur en met die geurkracht stimuleren zij het zelfgenezende proces. De geuren helpen bij het verwerken of herbeleven van emoties via de directe verbinding tussen het reukorgaan en het limbische systeem in de hersenen. Met individueel gekozen geuren komt iemand tot heling en rust.

Toepassingen

Op vele manieren kunnen etherische oliën toegepast worden om onze gezondheid te verbeteren. Onder andere door massage, inhalatie, inname (uitsluitend onder deskundige begeleiding), baden en kompressen worden de etherische oliën via de huid, het maagdarmkanaal of de neus in ons lichaam opgenomen. Als de essentiële olie op de huid gebruikt wordt, via massage of in bad, moet zij verdund worden in een plantaardige vette olie. Voorbeelden van een vette olie zijn amandel, olijf, druivenpit -of teunisbloemolie. Een vette olie wordt gebruikt als drager en heeft op zijn beurt ook therapeutische eigenschappen. De keuze van de vette olie en de combinatie met de etherische oliën zullen het effect van de behandeling verder optimaliseren. Zodoende beïnvloeden zij op een positieve manier onze gezondheid.

Mijn werkwijze

Deze is persoonsgebonden, waarbij ik uitga van de totale mens. Mijn aanpak ondersteunt de levenskracht en vermindert verstoringen in de energiebalans door middel van keuze en combinatie van etherische oliën. De etherische oliën gebruik ik als ondersteuning van de Acupunctuur, Shiatsu of Guasha behandelingen. Ik geef u tevens persoonlijk advies over thuisgebruik van de etherische oliën.

 

 

eucalyptus

 

valeriaan

 

aroma4