Anja Schornagel-Kempers - Praktijk voor Acupunctuur, Shiatsu en Guasha

Shiatsu


Wat is Shiatsu?

Shiatsu komt voort uit de eeuwenoude traditionele Chinese geneeskunde. Er werd door de Chinezen al 4000 jaar geleden gewerkt met een vorm van acupressuur (vingerdruk) en deze methode werd later in Japan verder ontwikkeld tot Shiatsu. Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk ) betekent "druk met de vingers" en is een vorm van manuele therapie. Shiatsu gaat uit van de bij de mens aanwezige levensenergie ("Qi") en van het zelfherstellend vermogen van het menselijk organisme. Shiatsu is een combinatie van vingerdruk, meridiaanmassage en manuele technieken zoals strekkingen van spieren en mobilisatie van gewrichten. Door middel van deze technieken worden blokkades opgeheven en kan de levensenergie weer vrij stromen.
Shiatsu heeft een diepe helende werking, het helpt om je krachten te hervinden en heeft een ontspannende werking. Shiatsu versterkt datgene wat zwak is en het laat gespannen delen weer ontspannen. Shiatsu is een uitstekende behandelmethode voor klachten die kunnen ontstaan wanneer er langdurig en structureel een te groot beroep gedaan wordt op het incasseringsvermogen van het lichaam. Het is een totale of holistische manier van behandelen en wanneer de levensenergie weer vrij kan stromen, wordt het lichaam gezonder en de geest flexibeler. Shiatsu zorgt ervoor dat het lichaam weer herkent hoe het zich echt kan ontspannen.

Wat zijn meridianen en wat is Qi?

Meridianen zijn energiebanen die door het hele lichaam lopen. Zij zijn met elkaar verbonden en vormen een systeem waar energie of "qi" doorheen stoomt. Qi is een oersubstantie, de levenskracht en bereikt via de meridianen het hele lichaam. De energiestroom door de meridianen kan geblokkeerd raken. Blokkades kunnen ontstaan door een eenzijdige belasting van het lichaam met als gevolg verhoogde spierspanning. Zij kunnen tevens ontstaan door een verkeerde lichaamshouding, door aangeboren of door later in het leven gekregen aandoeningen. Ook emotionele factoren kunnen blokkades veroorzaken. Het gevolg hiervan is een ophoping van teveel energie in het geblokkeerde gebied en een gebrek aan energie in het gebied achter de blokkade. Pijnklachten, emotionele disbalans en of ziekte kunnen hiervan het gevolg zijn.

Voor wie is Shiatsu geschikt?

Shiatsu werkt genezend en biedt ondersteuning bij andere therapie├źn. Shiatsu werkt tevens preventief: klachten en ziekten kunnen worden voorkomen door een verbeterde stroom van de levensenergie door de meridianen. Shiatsu is daarom geschikt voor jong en oud. De behandeling vindt plaats op de grond, op een traditionele mat, de foeton. Makkelijk zittende katoenen kleding is tijdens de behandeling noodzakelijk, de behandeling vindt plaats over kleding heen.

 

 

 

 

 

shiatsu5