Anja Schornagel-Kempers - Praktijk voor Acupunctuur, Shiatsu en Guasha

Acupunctuur

Traditionele Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), een geneeskunde die meer dan 4000 jaar oud is. TCG is gebaseerd op een holistische benadering van de mens, behandelt ziekten en is er tevens op gericht ziekten te voorkomen. In TCG staat het begrip Qi (energie) centraal. Het is de energie die in ons lichaam zorgt voor alle levensprocessen zoals groei, ademhaling, spijsvertering, zien, ruiken, voelen, slapen en het ervaren van emoties. Energie zorgt in de natuur voor de groei van planten en dieren, de verschillende seizoenen en het dag en nacht ritme. Bij de mens stroomt energie door een complex netwerk van meridianen naar en van alle organen. In een gezonde situatie zijn al die vormen van energie van de mens en zijn omgeving met elkaar in evenwicht. Gezondheisklacht ontstaan door een verstoring van de natuurlijke balans in het meridiaan netwerk door invloeden van binnenuit en buitenaf.

Wat is acupunctuur

Op iedere meridiaan bevinden zich zogenaamde acupunctuurpunten. Het lichaam telt in totaal 14 meridianen die ieder tussen de 9 en 67 acupunctuurpunten hebben. Bij een acupunctuur behandeling wordt door het plaatsen van zeer dunne steriele naaldjes in een aantal acupunctuur punten de energiestroom in de meridianen beïnvloed. Het doel is om blokkades van energie op te heffen en het energie evenwicht te herstellen. Klachten verminderen of verdwijnen en de gezondheid verbeterd. Soms heeft men klachten zonder dat Westerse geneeskunde een verstoring in een orgaan of proces kan aantonen. Bij een dergelijk voorstadium van ziekte is dan vaak wel al sprake van een verstoring van de energiebalans in het meridiaan netwerk. Bij dergelijke situaties kan acupunctuur preventief doeltreffend worden toegepast.

Hoe ziet een acupunctuur behandeling eruit

Door steriele zeer dunne naaldjes te plaatsen in acupunctuurpunten wordt de energie in beweging gezet en het lichaam geholpen weer een energetische balans te vinden. Een gevoel van warmte of een lichte prikkeling kan ontstaan bij het acupunctuurpunt zelf of op andere plaatsen van de meridiaan. Met verschillende naaldtechnieken kan de energie worden gekalmeerd of gestimuleerd. De naaldjes blijven 20 minuten zitten. Soms worden moxa (gedroogd kruid) of een moxalamp (speciale warmtelamp) gebruikt om extra warmte toe te voegen. Het inbrengen van de acupunctuur naalden is doorgaans niet of nauwelijks pijnlijk.

Toepasbaarheid

Men kan met acupunctuur vrijwel iedere ziekte behandelen zolang er nog voldoende energie aanwezig is om de verstoring van het evenwicht te herstellen. Acupunctuur kan bij ziekten helpen die niet geholpen kunnen worden door de reguliere geneeskunde.

 

 

acupunctuur1

 

acupunctuur2