Anja Schornagel-Kempers - Praktijk voor Acupunctuur, Shiatsu en Guasha

Guasha

Wat is Guasha?

Guasha is een therapie die stamt uit de prehistorische tijd en nog steeds door inheemse volken gebruikt wordt. Sinds lange tijd neemt Guasha een belangrijke plaats in de Traditionele Chinese Geneeskunde in.

"Gua" betekent schrapen en "sha" betekent stagnerende energie die zich in het lichaam vertaalt in klachten of ziekten. Tijdens een behandeling wordt als het ware de "ziekte uit het lichaam geschraapt". Het schrapen gebeurt met mooie, speciaal voor dit doeleinde ontworpen jadestenen die verschillende vormen en grootte hebben. Voor verschillende lichaamsdelen kunnen verschillende stenen gebruikt worden voor een optimaal resultaat. De jadesteen wordt binnen de Chinese geneeskunde helende eigenschappen toegedicht en de steen stimuleert het stromen van energie. Tijdens een Guasha behandeling wordt er speciale kruidenolie op de huid aangebracht en met de jadesteen geschraapt. Het schrapen vindt plaats over de meridianen (energiebanen) in met name de rug maar ook in de armen en benen. Soms is het schrapen van reflexgebieden op het hoofd of de hand de oplossing voor het wegwerken van problemen elders in het lichaam.


Wat gebeurt er tijdens een Guasha behandeling?

Door het schrapen wordt de huid rood en op plaatsen waar energieblokkades zijn verschijnen plekken die lijken op bloeduitstortingen in de huid. Afvalstoffen en verstoringen worden zo naar de oppervlakte gebracht. Deze plekken kunnen variƫren van licht tot donkerrood, blauw en soms zwart. De verkleuringen verdwijnen binnen 3 tot 7 dagen. Hoe donkerder de plekken des te meer heeft de klacht een chronisch karakter. Het lichaam vindt zo via de huid een weg om zich van afvalstoffen te ontdoen met alle positieve gevolgen van dien.


Resultaten van Guasha

Guasha werkt in op de huid, het onderliggende bindweefsel, spierweefsel en lymfesysteem. Het bereikt de bloedcirculatie, meridianen, zenuwen, organen en het immuunsysteem. Guasha verbetert direct de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen afgevoerd worden en voedingsstoffen en zuurstof beter opgenomen kunnen worden in alle systemen in het lichaam. De celstofwisseling verbetert en hiermee wordt de basis versterkt voor een goede gezondheid.

Guasha kan toegepast worden bij vele klachten en stoornissen en op alle leeftijden. Voorbeelden van klachten die te behandelen zijn: pijn in nek, schouder en rug, astma, spijsverteringsstoornissen, reuma, stress, RSI arm, vermoeidheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, allergieƫn maar ook emotionele problemen zoals angst, verdriet, boosheid of weinig zelfvertrouwen.