Anja Schornagel-Kempers - Praktijk voor Acupunctuur, Shiatsu en Guasha

Kinderen

Behandeling van kinderen

Kinderen reageren opvallend goed op behandeling met acupunctuur of shiatsu. Dit komt doordat hun energie veerkrachtig is en hun zelfherstellende vermogen snel in werking treedt. Bovendien hebben kinderen meestal een minder complexe relatie met zichzelf dan volwassenen, zij zijn meer intuïtief ingesteld.

Het is echter wel zo dat bij kinderen veel systemen nog in ontwikkeling zijn. De spijsvertering en het afweersysteem en ook het netwerk van meridianen (de energiekanalen) zijn nog niet volledig tot ontplooiing gekomen. Hierdoor kunnen zij wat sneller verstoringen krijgen en zijn kinderen gevoeliger voor invloeden van buitenaf en sneller ziek. De energiebalans is ook snel weer hersteld omdat kinderen en baby's over een jonge en veerkrachtige energie beschikken.

Het doel van de behandeling is het versterken van het orgaan of lichaamsdeel dat zwakte toont en weinig energie bevat. En tevens het weer laten stromen van een teveel en geblokkeerde energie.

Beide vormen van therapie zijn effectief bij fysieke klachten bij kinderen die bijvoorbeeld te maken hebben met de luchtwegen (chronische verkoudheden, astma, hoesten, hoofdpijn, oorontstekingen, allergie) of met de spijsvertering (diarree, obstipatie, buikpijn, matige eetlust).

Ook problemen met gedrag en emotie zijn goed te behandelen (druk en nerveus gedrag, angst, slecht slapen, bedplassen, weinig zelfvertrouwen, boosheid). Immers ongebalanceerde emoties zijn vaak het gevolg van energieverstoringen in organen. Vaak gebruik ik ook focustechnieken om het kind te helpen in het herkennen en communiceren van haar/zijn gevoelens, pijn en problemen.

De keuze van de therapievorm hangt af van het probleem, mijn diagnose en de mogelijkheden en wensen van het kind.

Ik heb veel ervaring met het behandelen van kinderen, van baby tot pubers. Hele jonge kinderen kunnen op schoot bij een ouder behandeld worden, oudere kinderen op de mat op de grond of op de behandeltafel. Ik betrek altijd de ouders bij de behandeling en geef adviezen en eenvoudige technieken mee ter ondersteuning voor thuis. Ik werk vanuit vertrouwen en respect.

Acupunctuur bij kinderen

De acupunctuur techniek wordt aangepast aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. De naaldjes die gebruikt worden zijn klein, minder in aantal en blijven korter zitten dan bij volwassenen. Het kind voelt er weinig of niets van. Voor kinderen die bang zijn voor naaldjes of niet gemakkelijk stil kunnen liggen gebruik ik kleine shonisin (Japanse kinderacupunctuur) hulpmiddelen. Hiermee kan ik zonder door de huid heen te gaan toch het acupunctuur punt beïnvloeden. Ik zal altijd toestemming vragen aan het kind alles gaat op basis van vertrouwen dat het kind mij geeft.

Shiatsu bij kinderen

Shiatsu van kinderen kent vele vormen. Het varieert van strijken over de meridianen, met de hand meridiaan punten behandelen, vasthouden van buik of rug, strekkingen van de meridianen en samen oefeningen doen. Alles aangepast aan de mogelijkheden van het kind.

 

 

 

acukinderen1

 

acukinderen2