Anja Schornagel-Kempers - Praktijk voor Acupunctuur, Shiatsu en Guasha

Do-in

Wat is do-in?

Do-in vindt zijn oorsprong in het oude China van ruim 2000 jaar geleden. Daar werden deze gezondheidsoefeningen gezien als een ondersteuning voor een goed werkend lichaam en geest. Rond dezelfde tijd werd do-in ook in gebruik genomen in India en Japan. In de oudste Japanse medische tekst worden do-in oefeningen omschreven als een effectieve manier om ziek Ki, oftewel energie, te verdrijven en te vervangen door gezond Ki.

"Do" betekent het openen van de energiebanen, de zogenaamde meridianen, en het vergemakkelijken van de energiestroom door deze banen. "In" verwijst naar het strekken en bewegen van ledematen om dit doel te bereiken.

De meridianen kunnen gezien worden als rivieren waar energie door stroomt. Zij lopen door het hele lichaam en elke meridiaan is gerelateerd aan een orgaan. De organen op hun beurt beheersen orgaan-specifieke emoties. Behalve de hoeveelheid en kwaliteit van de energie, is ook de soepelheid waarmee de energie door de meridianen stroomt belangrijk. Deze factoren, de hoeveelheid, kwaliteit en soepelheid van doorstroming van energie, worden bevorderd door do-in oefeningen. Ze verbeteren en versterken het functioneren van de aan de meridianen gerelateerde organen en daarmee ook de orgaan-specifieke emoties.

Verstoring of blokkades in de energiestroom komen tot uiting in stijfheid of weerstand bij het uitvoeren van de do-in oefeningen. Ze kunnen optreden door onze manier van leven, onze voeding, ziekte of emotionele problemen. Door de levensstijl en voeding aan te passen, een behandeling te ondergaan, en do-in oefeningen uit te voeren kan de verstoring verminderd worden. Als de oefeningen regelmatig worden gedaan, wordt het lichaam soepeler, de geest sterker en verbetert de gezondheid duidelijk.

De do-in oefeningen zijn een goede ondersteuning voor cliƫnten die behandelingen Acupunctuur, Shiatsu en Guasha ondergaan. Het combineren van de behandelingen en de oefeningen hebben een synergetische invloed op elkaar. Ik geef u indien nodig individuele oefeningen mee naar huis gericht op het ondersteunen van uw klachten.

 

 

do-in2

 

do-in3